Kan man bli vald mot sin vilja?

15.11.2019 kl. 14:57
Kan man bli vald till föreningsordförande i sin frånvaro och utan sitt medgivande?

Nej. Ingen kan tvinga en att ta emot ett uppdrag i en ideell förening mot ens vilja. Har detta skett är det bara att vänligen meddela att man inte står till förfogande.

Däremot kan man bli vald till ett uppdrag i sin frånvaro om man, helst skriftligt, eller för flera vittnen intygat att man ställer sig till förfogande.

Det är dock att rekommendera att en person som ställer upp som föreningsordförande är med på mötet. Under mötet kan till exempel framkomma fakta som leder till att man vill ompröva sitt löfte.

Notera att man till kommunala uppdrag kan bli vald utan sitt medgivande. Det uppfattas mera som en medborgerlig plikt att ställa upp för kommunen. Man kan dock anhålla om befrielse av kommunen.