Tre saker som viktiga att tänka på för de organisationer som aktivt funderar på insamlingstillstånd och donationer.
För det första ska ni kontrollera att det står i era stadgar att organisationen har lov att ta emot donationer.
För det andra finns det två olika sorters insamlingstillstånd då man aktivt ber om donationer: penninginsamlingstillstånd (även kallat det ”stora insamlingslovet”) och småskaliga insamlingar (även kallat det ”lilla insamlingslovet”). Ni ansöker om båda tillstånden hos polisen och de kräver separata insamlingskonton. Tänk på att behandlingstiden för penninginsamlingstillståndet just nu kan vara upp till åtta månader. Det är alltså frågan om en lång process. Behandlingstiden för småskaliga insamlingar är högst fem arbetsdagar.
Det ”stora insamlingslovet” kräver förarbete. Ni ska bifoga en årsplan för penninginsamlingen till ansökan – en detaljerad plan om bland annat hur insamlingen/insamlingarna kommer att gå till i praktiken och hur de insamlade medlen kommer att användas. Ni ska även bifoga andra bilagor, som till exempel utdrag ur föreningsregistret, kopia av stadgar, verksamhetsberättelse och kopia av senast godkända bokslut. Att ansöka om penninginsamlingstillstånd kostar dessutom 300 euro. Ha alltså en klar plan innan ansökningsprocessen kör igång för hur arbetet kommer att skötas i praktiken då lovet eventuellt beviljas.
Det ”lilla lovet” betecknas mer som ett så kallat anmälningsärende och kostar 68 euro. Förfarandet är enklare men medför begränsningar. Högst 10 000 euro får samlas in och insamlingen får pågå i högst tre månader. Den tiden börjar räknas så fort tillståndet beviljas. Tajmingen är alltså viktig!
För det tredje burkar jag lyfta fram att det finns sätt att samla in medel till verksamheter som inte kräver insamlingslov. I lagen är till exempel donationer via testamenten undantagna.
Det är heller inte förbjudet för en organisation att informera om att de, enligt stadgarna, får ta emot donationer. Till exempel är det helt möjligt för en förening eller ett förbund att på sin hemsida skriva att deras verksamhet möjliggörs genom olika understöd, frivilliga bidrag och donationer. Lägg dock inte in ett kontonummer i anknytning till texten - det skulle kunna tolkas som att du aktivt ber om donationer vilket kräver insamlingslov.
Det är också möjligt för en organisation som har personmedlemmar att be sina medlemmar om donationer utan ett insamlingslov. Det viktiga här är att den typen av uppmaning får endast nå medlemmar. Till exempel via en medlemstidning eller intranät.
Det finns mycket material att ta del av då det gäller insamlingstillstånd. Polisen har mycket material och de nödvändiga blanketterna på sin webbplats:
www.poliisi.fi/sv/penninginsamlingar.
Texten är skriven av Robert Nilsson, projektledare vid Förbundsarenan.