I en tid präglad av förändring och viss instabilitet krävs det att organisationer är relevanta, hållbara och proaktiva. För en styrelse betyder det inte bara att ansvara för syfte, ekonomi och god förvaltning, utan också att ta ett tydligt grepp om organisationens framtida riktning.
Framsynsarbete omfattar bland annat omvärldsanalys, scenarioplanering och strategisk anpassning. Det fungerar som en karta med alternativa rutter och mål, och som ett verktyg för att navigera framåt. Arbetet innebär också viktiga värdediskussioner och prioriteringar. Innan kartan ritas upp behöver styrelsen ställa sig frågor som: Hur öppna är vi för nya framtider och oväntade lösningar? Vilket ansvar vill vi ta? Vilken roll vill vi spela som aktör?
Ett välfungerande framsynsarbete kombinerar stabilitet och förändringsvilja. Det gäller att hålla fast vid det som fungerar och samtidigt våga förändra det som inte längre gör det.
Grunden för framsyn är en gemensam bild av nuläget. Vad händer politiskt, ekonomiskt, teknologiskt, ekologiskt och socialt? Det gäller att förstå samhällets riktning, fånga upp stora trender och samtidigt vara lyhörd för oväntade händelser och svaga signaler.
Med en gemensam omvärldsbild blir det lättare att utveckla framtidsscenarier och tänkbara vägar framåt för organisationen och dess verksamhet. Syftet är inte att gissa rätt, utan att förbereda sig för olika verkligheter. Scenarier kan tydliggöra vad som kan behöva förändras och vilka nya behov som kan uppstå i ett föränderligt samhälle. Finlands jubileumsfond Sitra erbjuder flera verktyg som kan stötta styrelser och organisationer i detta arbete.
Framsynsarbete är ofta lättare och roligare än man tror, särskilt när organisationen präglas av en framtidsinriktad kultur. I medborgarsamhället är det dessutom avgörande att engagera medlemmar och andra intressenter, de är förändringens motor, medan styrelsen fungerar som katalysator och möjliggörare. Oavsett hur framtiden utvecklas måste verksamheten förbli meningsfull och relevant för dem den finns till för.
På Sitras hemsidor finns olika verktyg som kan användas vid framsynsarbete.
Text: Henrika Nordin, Bildningsalliansens verksamhetsledare